Δημιουργία ενός θερμοπυρηνικού αντιδραστήρα

Δημιουργία ενός θερμοπυρηνικού αντιδραστήραΗ ανθρωπότητα έχει αναζητήσει από καιρό μια εναλλακτική λύσηπηγή ενέργειας. Αλλά όλες οι διαθέσιμες πηγές: το φως, το νερό, ο άνεμος δεν μπορούν να δώσουν την απαραίτητη ποσότητα ενέργειας για να μειώσουν το μερίδιο των ΤΠΕ και των πυρηνικών σταθμών. Μια τέτοια πηγή ενέργειας μπορεί να είναι η θερμοπυρηνική σύντηξη.

Δημιουργία ενός θερμοπυρηνικού αντιδραστήρα

Η ουσία αυτής της πηγής ενέργειας είναι πολύ απλή. Είναι απαραίτητο να συνδέσουμε δύο πυρήνες από άτομα υδρογόνου και να σχηματίσουμε τον πυρήνα του ατόμου ηλίου με την απελευθέρωση μιας τεράστιας ποσότητας ενέργειας. Αλλά για να συνδεθούν οι δύο πυρήνες, είναι απαραίτητο να θερμανθεί το υδρογόνο σε κατάσταση πλάσματος αρκετών εκατομμυρίων βαθμών.

Υπάρχει ένα "μικρό πρόβλημα" - στο έδαφος κανέναςη ουσία δεν μπορεί να αντέξει θερμοκρασία άνω των 10.000 ° C. Οι επιστήμονες έχουν βρει μια διέξοδο από αυτή την κατάσταση. Έμαθαν πώς να κρατήσουν το θερμαινόμενο πλάσμα σε ένα μαγνητικό πεδίο.

Αλλά όλα δεν ήταν τόσο εύκολα, το πλάσμα είναι μια πολύ ασταθής ουσία, η οποία προσπαθεί να ξεφύγει από το μαγνητικό κύκλωμα ή να εξαπλωθεί στα τοιχώματά της, ενώ ψύχεται.

Το 1985, η Ρωσία ξεκίνησε τη δημιουργίαθερμοπυρηνικού αντιδραστήρα. Ορισμένες χώρες προσχώρησαν στην πρωτοβουλία αυτή και δημιουργήθηκε ένα σχέδιο. Προς το παρόν, η ενεργός κατασκευή έχει αρχίσει στη Γαλλία. Το έργο αφορούσε ήδη τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις χώρες της ΕΕ, την Ιαπωνία, την Ινδία, τη Δημοκρατία της Κορέας και το Καζακστάν. Το έργο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2020.

Ωστόσο, κατά την περίοδο κατασκευής, η επιστήμη έχει προχωρήσει. Κάθε χρόνο αναπτύσσονται νέες εκδόσεις των θερμοπυρηνικών αντιδραστήρων. Έτσι, η εταιρεία Lockheed Martin, ο δημιουργός του διάσημου βομβαρδιστικού Nighthawk, ανακοίνωσε την ανάπτυξη ενός νέου τύπου θερμοπυρηνικών σταθμών. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της Lockheed Martin, σε 5 χρόνια η εταιρεία θα παράγει αντιδραστήρες μεγέθους αυτοκινήτου και χωρητικότητας επαρκούς για να καλύψουν τις ανάγκες της μέσης πόλης.

Εάν αυτό είναι αλήθεια, αλλά όχι μια δράση δημοσίων σχέσεων, τότε η ανθρωπότητα θα λάβει ένα τεράστιο ποσό ανεξάντλητης φθηνής ενέργειας. Ο ρόλος των υδρογονανθράκων θα μειωθεί κατά περιόδους και οι σκληροί χρόνοι μπορεί να έρθουν για τη Ρωσία.