Τι είδους συντρόφους είναι ο Άρης

Τι είδους συντρόφους είναι ο ΆρηςΟρισμένοι πλανήτες στο ηλιακό σύστημα διαθέτουν δορυφόρους. Ο Άρης ανήκει στον αριθμό παρόμοιων πλανητών. Δύο ουράνια σώματα αναγνωρίζονται ως φυσικοί δορυφόροι του Άρη.

Sputniki_Marsa_

Γύρω από τον Άρη, δύο φυσικοί δορυφόροι περιστρέφονται,που ονομάζονται Deimos και Phobos. Και οι δύο ανοίχτηκαν από τον Asaf Hall, Αμερικανός αστρονόμος, το 1877. Αυτά τα ουράνια σώματα είναι σχετικά μικρά: ο Δήμος έχει τη μεγαλύτερη διάμετρο 15 χλμ. Και ο Φωβός 27 χλμ. Κάθε ένας από αυτούς τους δορυφόρους μοιάζει με αστεροειδείς.

Η χαρακτηριστική μορφή των δορυφόρων προκάλεσε τη θεωρία,στην οποία οι Φοίβος ​​και Ντέιμος νωρίτερα ήταν αστεροειδείς, αλλά πριν από εκατομμύρια χρόνια προσελκύονταν από τον πλανήτη. Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, και οι δύο δορυφόροι ήταν μέρος του πλανήτη και αποκόπηκαν λόγω της σύγκρουσης του Άρη με ένα τεράστιο ουράνιο σώμα.

Από τον Άρη είναι πάντα ορατή μόνο μία πλευρά και των δύοδορυφόρους. Αυτό συμβαίνει λόγω της σύμπτωσης του χρόνου περιστροφής γύρω από τον δικό της άξονα και την περίοδο περιστροφής γύρω από τον Άρη. Ο Φόβος βρίσκεται πολύ κοντά στον Άρη και ως εκ τούτου επηρεάζεται από τον πλανήτη, ο οποίος επιβραδύνει τον δορυφόρο και στο μέλλον θα οδηγήσει στην πτώση του στην επιφάνεια του ίδιου του Άρη. Επίσης, λόγω της χαμηλής τροχιάς από την επιφάνεια του Άρη κάθε βράδυ, είναι δυνατόν να παρατηρηθούν οι εκλείψεις του Φόβου. Ο εσωτερικός δορυφόρος έχει αρκετούς κρατήρες, ο μεγαλύτερος από τους οποίους ονομάζεται Stickney.

Ο Ντέιμος, σε αντίθεση με τον Φόβο, περιστρέφεταιαπόσταση από τον κόκκινο πλανήτη. Αντ 'αυτού, κινείται μακριά από τον Άρη και μακροπρόθεσμα εντελώς έξω από το πεδίο της βαρύτητας της. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεγάλοι κρατήρες που ονομάζεται Δείμος και ο Walter Swift προς τιμήν των μεγάλων στοχαστών της Αναγέννησης, στις αρχές του XVIII αιώνα ο οποίος προέβλεψε την ύπαρξη των δύο δορυφόρους του Άρη.