Συμβουλή 1: Πώς να χρησιμοποιήσετε το βαρόμετρο

Συμβουλή 1: Πώς να χρησιμοποιήσετε το βαρόμετρο

Ένα βαρόμετρο είναι μια συσκευή μέτρησηςατμοσφαιρική πίεση. Το κύριο μέρος των περισσότερων βαρομέτρων είναι ένα σφραγισμένο κουτί γεμάτο με αέριο. Ονομάζεται aneroid. Για να χρησιμοποιήσετε τη συσκευή είναι πολύ απλή, αρκεί να κοιτάξετε πού δείχνει το βέλος της.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το βαρόμετρο

Είδη βαρόμετρα, η αρχή της δράσης τους

Τα βαρόμετρα μπορούν να είναι ανερχόμενα και υδραργύρου. Η λέξη "aneroid" σημαίνει "χωρίς υγρό". Η αρχή της λειτουργίας ενός τέτοιου βαρόμετρου είναι αρκετά απλή: οι μεταβολές στην ατμοσφαιρική πίεση οδηγούν σε αλλαγή στις γεωμετρικές διαστάσεις του ανιχνευτή, ως αποτέλεσμα, το βέλος της κλίμακας κινείται. Τα βαρόμετρα αυτά δεν περιέχουν επικίνδυνα στοιχεία, επομένως είναι κατάλληλα για χρήση στο σπίτι, υπό συνθήκες πεζοπορίας. Εκτός από τον ανιχνευτή, υπάρχουν συσκευές υδραργύρου στις οποίες χρησιμοποιείται υδράργυρος για τη μέτρηση της ατμοσφαιρικής πίεσης. Υπό την επίδραση της ατμοσφαιρικής πίεσης, το ύψος της στήλης υδραργύρου αλλάζει. Οι αναγνώσεις αυτών των βαρόμετρων είναι ακριβέστερες, μόνο αυτά τα όργανα χρησιμοποιούνται σε μετεωρολογικούς σταθμούς. Ο υδράργυρος και οι ατμοί του αποτελούν κίνδυνο για τον άνθρωπο, επομένως, τέτοιες συσκευές δεν χρησιμοποιούνται στο σπίτι. Τα ηλεκτρονικά μετεωρολογικά όργανα βρίσκονται στην πώληση, κατά κανόνα, αποτελούν μέρος οικιακών μετεωρολογικών σταθμών. Τέτοιου είδους πολύπλοκα όργανα μετρούν επίσης μια σειρά από άλλες μεταβλητές (για παράδειγμα θερμοκρασία αέρα και υγρασία) και μας επιτρέπουν να προβλέψουμε με ακρίβεια τον καιρό για το εγγύς μέλλον. Οι ψηφιακές συσκευές είναι λιγότερο ευαίσθητες στην ανακίνηση, επομένως είναι καλές για χρήση σε θαλάσσια ταξίδια.

Χρησιμοποιώντας ένα βαρόμετρο

Δεν είναι δύσκολο να χρησιμοποιήσετε ένα βαρομετρικό ανιχνευτή. Πρέπει να εξετάσετε την τιμή που υποδεικνύεται από το βέλος της συσκευής. Στην κλίμακα του βαρόμετρου υπάρχουν ζώνες που χαρακτηρίζονται ως "ξηρή γη", "καθαρή", "μεταβλητή", "βροχή", "καταιγίδα", αλλά και διαίρεση με την ένδειξη απόλυτων τιμών. Εάν μειωθεί η πίεση - αναμένεται βροχόπτωση, αν αυξηθεί - θα είναι σαφές. Κατά κανόνα, το βαρόμετρο έχει δύο βέλη - ένα κινητό, είναι συνδεδεμένο με ένα κουτί ανιχνευτή και το δεύτερο μπορεί να περιστραφεί. Εάν συνδυαστεί με ένα βέλος που δείχνει το μέγεθος της ατμοσφαιρικής πίεσης, μετά από λίγο μπορείτε να παρατηρήσετε με ποιο τρόπο θα κινηθεί το κινητό βέλος. Κανονική είναι η ατμοσφαιρική πίεση 760 mm Hg. Art. σε θερμοκρασία αέρα 15 ° C στο λεγόμενο επίπεδο της θάλασσας. Τα βαρόμετρα στο σπίτι μπορούν να μετρήσουν την αξία τους στην περιοχή των 700-800 mm Hg. Art. σε ύψος που δεν υπερβαίνει τα 300 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας. Μια πτώση της πίεσης σημαίνει επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, πλησιάζοντας τη βροχή ή τη χιονόπτωση. Οι ζώνες με χαμηλή πίεση ονομάζονται κυκλώνες. Οι αντικυκλώνες είναι ζώνες με αυξημένη πίεση, η προσέγγισή τους σημαίνει την άφιξη καλών καιρικών συνθηκών. Το βαρόμετρο ρυθμίζεται εάν οι ενδείξεις του διαφέρουν από τις αναγνώσεις του τοπικού μετεωρολογικού σταθμού κατά περισσότερο από 8 mm Hg. Art. Για το σκοπό αυτό, παρέχεται η βίδα ρύθμισης που βρίσκεται στο πίσω μέρος του περιβλήματος. Κατά τη ρύθμιση, περιστρέψτε το σε γωνία όχι μεγαλύτερη από 45 μοίρες.

Συμβουλή 2: Πώς να καθορίσετε την ατμοσφαιρική πίεση

Σίγουρα σχεδόν κάθε μέρα, όταν κοιτάςή να ακούσετε την πρόγνωση καιρού, δώστε προσοχή μόνο στη θερμοκρασία του αέρα και πιθανές βροχοπτώσεις. Αλλά οι προβλέψεις για τις καιρικές συνθήκες αναφέρουν μερικές πιο σημαντικές παραμέτρους και ατμοσφαιρικές πίεση μεταξύ τους. Γενικά, η ατμοσφαιρική πίεση είναι η πίεση της ατμόσφαιρας στην επιφάνεια της γης και όλα τα αντικείμενα πάνω της. Μια πίεση επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα, το οποίο ισοδυναμεί με την πίεση ενός φορτίου 15 τόνων. Αλλά δεν το νιώθουμε, γιατί υπάρχει και αέρας στο σώμα μας.

Πώς να προσδιορίσετε την ατμοσφαιρική πίεση

Θα χρειαστείτε

  • ένα βαρόμετρο υδραργύρου ή ένα αερομεταφερόμενο βαρόμετρο. Και αν χρειαστεί να λαμβάνετε συνεχώς μετρήσεις πίεσης, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα βαρόγραφο.

Οδηγίες

1

Βαρόμετρο του υδραργύρου, κατά κανόνα, δείχνειατμοσφαιρική πίεση σε χιλιοστόμετρα υδραργύρου. Απλά κοιτάξτε την κλίμακα του επιπέδου υδραργύρου στη φιάλη - και τώρα ξέρετε την ατμοσφαιρική πίεση στο δωμάτιό σας. Κατά κανόνα, αυτή η τιμή είναι 760 ± 20 mm Hg. Αν θέλετε να μάθετε την πίεση σε pascals, χρησιμοποιήστε ένα απλό σύστημα μετάφρασης: 1 mm Hg. = 133,3 Pa. Για παράδειγμα, 760 mm Hg. = 133,3 * 760 Ρα = 101308 Ρα. Η πίεση αυτή θεωρείται φυσιολογική σε επίπεδο θάλασσας στους 15 ° C.

2

Αφαιρέστε τις μετρήσεις πίεσης από την κλίμακα βαρογραφίαςείναι επίσης πολύ απλή. Αυτή η συσκευή βασίζεται στη δράση του κιβωτίου ανεφοδιασμού, το οποίο αντιδρά στις αλλαγές της πίεσης του αέρα. Εάν η πίεση ανεβαίνει - οι τοίχοι αυτού του κιβωτίου λυγίζουν προς τα μέσα, αν μειωθεί η πίεση - οι τοίχοι ισιώνονται. Το όλο σύστημα συνδέεται με το βέλος και απλά πρέπει να δούμε τι αξία της ατμοσφαιρικής πίεσης δείχνει το βέλος στην κλίμακα της συσκευής. Μην πανικοβάλλεστε εάν η κλίμακα είναι σε μονάδες όπως hPa - αυτό είναι ένα hectopascal: 1 hPa = 100 Pa. Και για να μεταφραστεί σε πιο οικεία mm.rt.st. απλά χρησιμοποιήστε την ισότητα από την προηγούμενη παράγραφο.

3

Και για να βρούμε την ατμοσφαιρική πίεση σε μερικούςένα ορισμένο ύψος μπορεί να είναι ακόμη και χωρίς τη χρήση της συσκευής, αν γνωρίζετε την πίεση στο επίπεδο της θάλασσας. Χρειάζεται μόνο κάποιες μαθηματικές ικανότητες. Εδώ χρησιμοποιούν αυτόν τον τύπο: P = P0 * e ^ (- Mgh / RT) .Σε αυτό το τύπο: P - η επιθυμητή πίεση σε ένα ύψος h? P0 - είναι η πίεση στο επίπεδο της θάλασσας, σε Pascals? M - γραμμομοριακή μάζα του αέρα είναι ίση με 0,029 kg / mol? g - γη επιτάχυνση της βαρύτητας, περίπου ίσο με 9,81 m / s²? R - είναι η παγκόσμια σταθερά αερίων, λαμβάνεται ως 8,31 J / mol Κ? Τ - θερμοκρασία σε Kelvin (για τη μετατροπή από ° C έως K χρησιμοποιήσετε formuloyT = t + 273 όπου t - θερμοκρασίας ° C)? h - ύψος πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, όπου βρίσκουμε την πίεση, μετρούμενη σε μέτρα.