Αστρονομία: πώς δημιουργήθηκε η Γη και άλλοι πλανήτες

Αστρονομία: πώς δημιουργήθηκε η Γη και άλλοι πλανήτεςΗ προέλευση των πλανητών, η ιστορία της προέλευσης της Γης- ένα θέμα που πάντα απασχολούσε το μυαλό των ανθρώπων. Ακόμα και στην αρχαιότητα υπήρχαν ιδέες για τη δημιουργία του κόσμου. Οι πρώτες επιστημονικές υποθέσεις, βασισμένες σε αστρονομικές παρατηρήσεις, εμφανίστηκαν τον 18ο αιώνα. Σήμερα, οι επιστήμονες οπλίζονται με σύγχρονη τεχνολογία και βαθιά γνώση της χημικής σύνθεσης του ηλιακού συστήματος.

Αστρονομία: πώς δημιουργήθηκε η Γη και άλλοι πλανήτες

Από τι κατασκευάστηκε η Γη

Σύμφωνα με τις σύγχρονες ιδέες, SolarΤο σύστημα προέκυψε από ένα νεφέλωμα νεφέλωμα - ένα σύμπλεγμα σκόνης και αερίου. Αυτό το νεφέλωμα αποτελείται από θραύσματα από αστέρια προηγούμενων γενεών, που αντιπροσωπεύουν μια συστάδα μικροσκοπικών σωματιδίων ουσιών που ρίχνονται στο διάστημα. Οι δυνάμεις της έλξης έσπρωξαν αυτά τα σωματίδια μαζί, με αποτέλεσμα το σχηματισμό μεγάλων τεμαχίων. Στην περίπτωση που μια τέτοια μάζα προσέλκυσε αρκετό αέριο για τον εαυτό της, σχηματίστηκε ένας γίγαντας αερίου (όπως ο Δίας), διαφορετικά - ένας βραχώδης πλανήτης όπως η Γη μας.

Πιο πυκνές ουσίες κατέβηκαν στο κέντροπλανήτες, και οι πνεύμονες επιπλέουν στην επιφάνεια. Τα έμβρυα των πλανητών κατέλαβαν τα σύννεφα του αερίου, ενώζονταν μεταξύ τους. Η διαδικασία σχηματισμού κάθε πλανήτη πέρασε μοναδικά, γεγονός που εξηγεί την ποικιλομορφία των πλανητών.

Η ενέργεια που σχηματίστηκε κατά τη διάρκεια της συγκόλλησηςσωματίδια και αυτό που απελευθερώθηκε ως αποτέλεσμα πυρηνικών αντιδράσεων, θερμαίνοντας τα βάθη του πλανήτη. Χάρη σε αυτή τη θερμότητα, ο πλανήτης δημιουργήθηκε σε τετηγμένη κατάσταση.

Από ένα πέτρινο μπλοκ σε έναν κατοικημένο πλανήτη

Για να σχηματιστεί η Γη χρειάστηκε 300-400εκατομμύρια χρόνια. Το αρχικό στάδιο της ζωής της Γης περιέχει πολλά μυστήρια. Ήταν μια εποχή έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας, τότε σχηματίστηκε ο πυρήνας του πλανήτη, ο μανδύας και η γήινη φλούδα. Επίσης, αυτή τη στιγμή, λόγω της σύγκρουσης της Γης με τον αστεροειδή, σχηματίστηκε η Σελήνη.

Σταδιακά, η Γη ψύχθηκε, την επιφάνεια τηςέχει αποκτήσει μια σκληρή κρούστα, από την οποία δημιουργήθηκαν οι πρώτες ηπείρους. Η γη υποβλήθηκε συνεχώς σε μετεωρολογικό βομβαρδισμό, κομήτες με πάγο συνέτριψαν στον πλανήτη. Χάρη σε αυτό, η Γη έλαβε μια τεράστια ποσότητα νερού από την οποία σχηματίστηκαν οι ωκεανοί. Η ισχυρή ηφαιστειακή δραστηριότητα και η απελευθέρωση υδρατμών δημιούργησε την πρώτη ατμόσφαιρα, αρχικά στερήθηκε οξυγόνου. Οι δημιουργούμενες ηπείρους κινήθηκαν κατά μήκος του λιωμένου μανδύα, πλησιάζοντας και απομακρύνοντας, κάνοντας μια υπερκείμενη.

Λόγω χημικών αντιδράσεωνδημιουργούνται τα πρώτα οργανικά μόρια. Σχημάτισαν πιο σύνθετες δομές, που τελικά οδήγησε στην εμφάνιση των μορίων είναι σε θέση να αναπαράγουν αντίγραφα του εαυτού τους. Έτσι ξεκίνησε η ζωή στη Γη.

Παρά το γεγονός ότι η Γη εμφανίστηκε πάνω από τέσσεραπριν από δισεκατομμύρια χρόνια, η διαμόρφωσή του συνεχίζεται μέχρι σήμερα: τα σπλάχνα του πλανήτη και η κρούστα του βρίσκονται σε συνεχή κίνηση, αλλάζοντας το κλίμα, τα περιγράμματα των ηπείρων και το ανάγλυφο.