Συμβουλή 1: Πώς να βρείτε τη φόρμα ρήματος

Συμβουλή 1: Πώς να βρείτε τη φόρμα ρήματοςΡήμα - είναι ένα από τα ανεξάρτητα μέρη του λόγου, η οποία δηλώνει την ενέργεια και να απαντήσει στο ερώτημα «τι πρέπει να κάνουμε;» και «τι να κάνουμε;». Μπορεί επίσης να αποκαλύψει ορισμένες κατάσταση ή συμπεριφορά.

Πώς να βρείτε τη φόρμα ρήματος


Οδηγίες

1


Το ρήμα ως μέρος της ομιλίας είναι σίγουρομορφολογικά χαρακτηριστικά. Αυτά είναι: τύπος (τέλεια και ατελή), σύζευξη (Ι και II), μεταβατικά (ή αμετάβατο) και ανάκτησης. Ρήμα μορφές - είναι η πιθανή αλλοίωση του ρήματος. Μπορούν να χωριστούν σε διάφορες κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία αποτελείται απαρέμφατο δεύτερης μετοχή και gerundive τρίτο - συζευγμένη μορφή του ρήματος (ρήμα ποικίλλουν κυρίως κλίση, πρόσωπα, χρόνους, κλπ).

2


Το infinitive είναι μια αόριστη αρχική μορφήτο ρήμα. Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της ρωσικής γλώσσας είναι ότι σε αυτό μπορεί να συμπεριληφθεί, σε ορισμένες περιστάσεις, ένα infinitive στη σύνθεση του προφορικού λόγου. Η απροσδιόριστη μορφή του ρήματος είναι σημασιολογικά παρόμοια με το ουσιαστικό, που είναι στην ονομαστική περίπτωση. Μπορεί να μαντέψει από την παρουσία μοναδικών affixes "-t" και "-ty". Το τελευταίο συνήθως συνδυάζεται με το άγχος.

3


Η σύζευξη του ρήματος είναι η ικανότητά τουαλλαγή στο μέλλον και τον παρόντα χρόνο. Οι δείκτες αυτών των αλλαγών είναι το άτομο και ο αριθμός του ρήματος. Στη ρωσική διακρίνονται η πρώτη και η δεύτερη συζυγία. Τα ρήματα της πρώτης σύζευξης, αν αυτά μπαίνουν στον πληθυντικό και το τρίτο πρόσωπο έχουν ένα σοκ που τελειώνει "- yut" ή "-ut". Αντίθετα, από την πρώτη, η δεύτερη σύζευξη χαρακτηρίζεται από την απουσία πίεσης στο τέλος του ρήματος, που ακούγεται σαν "-ή" ή κατ 'εξαίρεση - "-et". Εάν το τέλος του ρήματος είναι ασταθές, τότε μια απροσδιόριστη μορφή (infinitive) συμβάλλει στον ακριβή ορισμό της σύζευξης.

4


Η κοινωνία είναι ένα είδος «συμβίωσης» του ρήματος και του ρήματοςτο επίθετο. Είναι ένα σημάδι του θέματος με δράση, απαντώντας στις ερωτήσεις: "Τι;", "Τι;", "Τι;", "Τι κάνει;". Η κοινωνία καταρτίζεται με λέξεις που εξαρτώνται από αυτήν στην κυκλοφορία της συμμετοχής, η οποία χωρίζεται με κόμματα. Μπορεί να είναι πραγματική και παθητική. Στο προφορικό μέρος, το ρήμα συνδυάζεται όχι με το επίθετο, αλλά με το επίρρημα - και απαντά στις ερωτήσεις "τι κάνεις;", "Τι γίνεται;". Υπάρχει ένας τέλειος και ατελής τύπος.
Συμβουλή 2: Πώς να προσδιορίσετε την αντανακλαστικότητα των ρήξεωνΤα επιστρεφόμενα ρήματα είναι ένα ιδιαίτερο είδοςτα αμετάφραστα ρήματα, υποδηλώνουν μια ενέργεια που απευθύνεται στον εαυτό του, η οποία οφείλεται στην παρουσία postfix -a, η οποία αρχικά στην παλαιά σλαβική γλώσσα ήταν η αντωνυμία "η ίδια". Μιλώντας για επανάληψη ρήμα, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι αυτή η κατηγορία σχετίζεται με την μεταβατικότητα / αδιευκρίνιση και επίσης ότι δεν είναι όλα επιστρεφόμενα ρήματα με postfixes.

Πώς να προσδιορίσετε την αντανακλαστικότητα ενός ρήματος
Θα χρειαστείτε
  • βιβλίο της ρωσικής γλώσσας
Οδηγίες

1


Ορίστε να ξεκινάτε με την κατηγορίαμεταβατικότητα / αδιαφάνεια. Τα μεταβατικά ρήματα υποδηλώνουν μια ενέργεια που απευθύνεται σε ένα αντικείμενο και συνδυάζονται με τα ουσιαστικά στην περίπτωση της αιτιώδους υπόθεσης χωρίς προσθήκη. Για παράδειγμα, "να τσίμπημα (τι;) καυσόξυλα" (μεταβατικό ρήμα τσίμπημα, καθώς συνδυάζεται με το ουσιαστικό στην υπόθεση της κατηγορίας χωρίς προσθήκη). Τα μη μεταβατικά ρήματα υποδηλώνουν μια ενέργεια που δεν μεταβιβάζεται σε ένα αντικείμενο. Συνδυάζονται με ουσιαστικά σε άλλες έμμεσες περιπτώσεις. Για παράδειγμα: "πάσχετε (με τι;) Άσθμα" (ο πόνος είναι ένα μη μεταβατικό ρήμα, καθώς συνδυάζεται με ένα ουσιαστικό στην περίπτωση του οργάνου).

2


Μια ειδική ομάδα από μη μεταβατικά ρήματα είναιεπιστρεφόμενο. Η απαραίτητη διαφορά τους είναι το postfix-ya. Ωστόσο, στην κατηγορία της επανάληψης υπάρχει μια ταξινόμηση. Τα επιστρεφόμενα ρήματα χωρίζονται σε 5 ομάδες: 1) Αυτο-επιστρεφόμενο, 2) Αμοιβαίο, 3) Ανακλαστικό, 4) Έμμεσα επιστρεφόμενο, 5) Αντικειμενοστρεφής επιστροφή.

3


Το σωστά επιστρεφόμενο χαρακτηρίζει μια ενέργεια,κατευθύνεται στο θέμα (στον εαυτό του). Όταν αυτό το θέμα και το αντικείμενο - ένα άτομο: χτένα - βούρτσα ίδια, φόρεμα - φόρεμα τον εαυτό τους, να κάνουν μπάνιο - πλύνετε sebya.Vzaimno επαναλαμβανόμενες δηλώνει δράσης μεταξύ των διαφόρων φορέων, καθένα από τα οποία είναι και το αντικείμενο, δηλαδή τη μεταφορά επίδραση στην άλλη: ανταποκριθεί - να γνωριστούν μεταξύ τους, αγκαλιάζει - αγκαλιάζει ο ένας τον ρήματα druga.Obschevozvratnye εκφράζουν τις αλλαγές στη συναισθηματική κατάσταση του ατόμου ή φυσικές ενέργειες του: να πάρετε το χρόνο για να προσπαθήσει να επιστρέψει για να χαρεί, θλίβομαι, volnovatsya.Kosv ΜΚΟ-επιστρεφόμενα συνεπάγεται μια ενέργεια που το θέμα δεν κάνει μαζί του, αλλά για τον εαυτό τους, το δικό τους συμφέρον: άρχισε να χτίζεται, έτοιμοι για ένα ταξίδι, αποθήκευση drovami.Bezobektno επαναλαμβανόμενες ορίσει μια δραστηριότητα, πάντα συνυφασμένες με θέμα: τσουκνίδα τσιμπήματα, δαγκώματα σκυλιών, λιώνει κασσίτερο.
Συμβουλή 3: Εύρεση της αόριστης φόρμας ρημάτωνΣτη μελέτη των ρήματα, συμπεριλαμβανομένου τουΑνεπίσημη μορφή, οι μαθητές αρχίζουν στο δημοτικό σχολείο. Εάν το υλικό είναι κακώς κατακτημένο, μπορεί να υπάρχουν λάθη στο γράψιμο "tsya" και "fuck". Ως εκ τούτου, ο δάσκαλος πρέπει να επιστήσει την προσοχή του στα σημάδια αναγνώρισης του infinitive.

Πώς να βρείτε τη μορφή ανώνυμης ρήσης
Οδηγίες

1


Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το αβέβαιο μορφή ρήμα που συχνά ονομάζεται απειροειδής. Το ρήμα σε αυτή τη μορφή δεν αλλάζει ούτε με αριθμούς ούτε με πρόσωπα. Είναι αδύνατο να καθορίσει τόσο την κλίση όσο και την εμφάνιση.

2


Μπορείτε, φυσικά, να σχηματίσετε μια απροσδιόριστη μορφήρήματα με τη βοήθεια βοηθητικών ερωτήσεων "τι να κάνουμε;", "τι να κάνουμε;". Αλλά αυτή η μέθοδος δεν σας βοηθά πάντοτε. Έτσι, είναι δύσκολο για τους μαθητές να τοποθετήσουν τα απρόσωπα ρήματα σε ένα infinitive, το οποίο στο μέλλον μπορεί να γίνει συνέπεια των ορθογραφικών σφαλμάτων.

3


Τα παιδιά συγχέουν επίσης τα ρήματα με τη μορφή ενός τρίτου προσώπου μεinfinitive, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να καθορίσει πώς να γράψει σωστά: "tsya" ή "utsya." Για παράδειγμα, σε ένα ρήμα σε μια συντακτική δομή «φαίνεται επιτυχής», τα παιδιά δυσκολεύονται να θέσουν βοηθητικές ερωτήσεις «τι να κάνουν;», «Τι να κάνω;». Έτσι, δεν θα είναι σε θέση να ελέγξουν την ορθογραφία της λέξης.

4


Βρείτε μια απροσδιόριστη μορφή του ρήματος ήνα το καταστήσετε ευκολότερο, προσέχοντας μερικές λεπτομέρειες. Έτσι, πρέπει να ξέρετε ότι το infinitive έχει το τέλος "ti" ή "ti". Για παράδειγμα, στη λέξη "bring" το τέλος θα είναι "tee", και στη λέξη "να είναι στην ώρα" - "to".

5


Το τέλος του "ty" γράφεται σε αόριστη μορφή,Εάν υπάρχει φωνήεν μπροστά του και "t" - μετά από συφωνία. Έτσι, στο "infinity" πριν από το τέλος του "ti" είναι ο συνεκτικός ήχος "c", και στη λέξη "βλέπε" - το φωνήεν "e".

6


Ένα ρήμα σε αόριστη μορφή μπορεί επίσηςτέλος στο "ch". Αλλά σε αυτή την περίπτωση το "ch" δεν θα είναι ένα τέλος, αλλά θα είναι μέρος της ρίζας. Αυτό μπορεί να φανεί αλλάζοντας τη μορφή της λέξης: προσέξτε - προστατεύει. Βλέπετε ότι στη ρίζα υπάρχει μια εναλλαγή ήχων.

7


Για να μάθετε πώς να διαμορφώσετε μια απροσδιόριστη μορφή χωρίς λάθη, είναι απαραίτητο να κάνετε ερωτήσεις "τι να κάνετε;" Ή "τι να κάνετε;" Και μην ξεχάσετε να δώσετε προσοχή στη δομή της λέξης.Συμβουλή 4: Πώς να προσδιορίσετε τη μεταβατικότητα των ρήξεωνΗ τάξη μεταβατικότητας / αδιεξόδου του ρήματος στοπρώτη ματιά - ένα καθαρά θεωρητικό ζήτημα. Ωστόσο, η άγνοια του θέματος εμφανίζεται σαφώς στην ομιλία ξένων που αρχίζουν να μελετούν τη σύνθετη γλώσσα μας. Γηγενείς ομιλητές της ρωσικής γλώσσας μερικές φορές δεν σκέφτονται καν το πρόβλημα, διοργανώνοντας αυτόματα την ομιλία τους.

Πώς να προσδιορίσετε την μεταβατικότητα ενός ρήματος
Οδηγίες

1


Κάτω από τη μεταβατικότητα του ρωσικού ρήματοςσημαίνει την ικανότητά του να σχηματίζει συνδυασμούς λέξεων με άμεση προσθήκη χωρίς προσθήκη. Ως συμπλήρωμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ουσιαστικά ονόματα, αριθμοί ή αντωνυμίες. Σε αυτή την περίπτωση, το μεταβατικό ρήμα υποδηλώνει μια ενέργεια που κατευθύνεται άμεσα προς ένα αντικείμενο. Συνεπώς, αυτά τα ρήματα που δεν μπορούν να έχουν άμεσο συμπλήρωμα είναι απροσδιόριστα. Και όταν χρησιμοποιούν ουσιαστικά ή αντωνυμίες σε αιτιατική χωρίς πρόθεση είναι nedopustimym.- «write (» ποιος «» τι “;) Το κείμενο” - μεταβατικό ρήμα - “για να πάει (;” που «» τι») ... "- απεριόριστη.

2


Τα μεταβατικά ρήματα μπορούν να διαμορφωθούνφράσεις ρήμα, σε συνδυασμό με ένα ουσιαστικό, αριθμός ή αντωνυμία στην αιτιατική χωρίς πρόθεση: - «buy (» ποιος «» τι “;) το βιβλίο” - “για να πάρει (” ποιος «» τι «;) με "-" να πάρει, πέντε "( "κάποιος", "τι";).

3


Τα μεταβατικά ρήματα αποτελούν επίσης φράσειςένα ρήμα και ένα ουσιαστικό χωρίς πρόθεση στην γενική περίπτωση, εάν αναφέρεται σε ένα μέρος του όλου, ή το ρήμα έχει αρνητικό σωματίδιο «όχι» - «πάρει λίγο (» τι «;) των κεχρί» - «για να μην διαβάσει (» τι «;) του μυθιστορήματος.»

4


Όλα τα ρητά ρητά (με το postfix "-ya", "-s") είναι απεριόριστα: "προσέξτε", "θυμηθείτε", "κολύμπε".

5


Μεταβατικότητα / αδιευκρίνιση του ρήματοςαν και αναφέρεται σε μορφολογικά χαρακτηριστικά, αλλά συνδέεται στενά με τη λεξική του έννοια σε συγκεκριμένη δήλωση. Το ίδιο ρήμα στα ρωσικά μπορεί να είναι τόσο μεταβατικό όσο και μεταβατικό, ανάλογα με την αξία του περιβάλλοντος. Ο κατάλογος τέτοιων ρημάτων τείνει να επεκταθεί. Συγκρίνετε: «περπατώντας κατά μήκος του δρόμου - περπατώντας το σκυλί».Συμβουλή 5: Ποια είναι η Απροσδόκητη ένδειξη ρήματοςΈνα ρήμα είναι μέρος μιας ομιλίας που απαντά σε ερωτήσεις"Τι να κάνεις;" Και "τι να κάνεις;" Τα ρήματα έχουν την ιδιότητα να συζεύγνουν, δηλαδή να αλλάζουν με πρόσωπα και αριθμούς. Ωστόσο, αυτό το μέρος της ομιλίας έχει αρχική ή αρχική μορφή.

InfinitiveInfinitive, ή μια απροσδιόριστη μορφή ρήματος

Το ρήμα στην αρχική ή αόριστη μορφήονομάζεται ένα infinitive. Απαρέμφατο απαντά πάντα το ερώτημα «τι να κάνουμε;» ή δεν πρέπει να εφαρμόζονται στην αρχική μορφή του ρήματος να υποβάλλουν ερωτήσεις «τι να κάνουμε;»: «Τι να κάνουμε», «Τι να κάνω;», «Τι θα κάνω;», «Τι να κάνω;» , "Τι κάνατε; "Και ούτω καθεξής. Δηλαδή, το infinitive εξ ορισμού έχει έναν ελάχιστο αριθμό μορφολογικών χαρακτηριστικών. Παραδείγματα. Το ρήμα "να πάει" απαντά στην ερώτηση "τι πρέπει να κάνουμε;". Συνεπώς, είναι ένα ρήμα στο απαρέμφατο (αρχική) μορφή ή ένα απαρέμφατο. Ωστόσο, τα ρήματα «να πάνε», «θα πάμε», «πάει» να απαντήσει σε ερωτήσεις «τι;», «Τι θα κάνω;», «Τι να κάνω;». Αυτά τα ρήματα έχουν ήδη μορφολογικά χαρακτηριστικά - πρόσωπα, αριθμούς και χρόνους - και δεν είναι infinitives. Ένα άλλο παράδειγμα. Το ρήμα "να γράψει" απαντά στην ερώτηση "τι να κάνει;" Και είναι ένα infinitive. Από αυτή την αρχική μορφή είναι ρήματα στο παρελθόν και το μέλλον φορές, το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο πρόσωπα στον ενικό και στον πληθυντικό αριθμό, «έγραψε», «έγραψε», «έγραψε», «γράφουν», «γράφουν». Με άλλα λόγια, ένα ρήμα στο απαρέμφατο - είναι πάντα μηδέν (απροσδιόριστη) μορφή, από την οποία μπορεί κανείς να πάντα να σχηματίσουν τις διαφορετικές μορφές της ίδιας λέξης σε διαφορετικά πρόσωπα και αριθμούς. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται σύζευξη.

Τι σημεία του ρήματος μπορούν να προσδιοριστούν από την αρχική μορφή

Εάν το infinitive είναι το αρχικό, μηδέν,μια αόριστη μορφή του ρήματος, είναι δυνατόν να προσδιοριστούν από αυτό ορισμένα σημάδια αυτού του τμήματος του λόγου ή μορφολογικών σημείων; Ναι, μπορείτε να προσδιορίσετε τα σταθερά, αμετάβλητα σημάδια του ρήματος. Αρχικά, σε αόριστη μορφή, μπορείτε να προσδιορίσετε τους τύπους του ρήματος - τέλειες ή ατελείς. Το ρήμα του ατελούς στην αρχική μορφή απαντά στην ερώτηση «τι να κάνει;» και υποδηλώνει την ημιτελής δράση. Για παράδειγμα, "περπατώντας", "διαβάζοντας", "τραγουδώντας", "συνθέτοντας" κ.λπ. Το ρήμα του τέλειου είδους στο infinitive απαντά στην ερώτηση "τι να κάνει;" Και υποδηλώνει την ολοκληρωμένη, τελειωμένη δράση. Για παράδειγμα, "περπατήστε", "διαβάστε", "τραγουδήστε", "συνθέστε", "πετάξει", κλπ. Δεύτερον, από το infinitive μπορεί κανείς να καθορίσει τη σύζευξη του ρήματος. Στη ρωσική υπάρχουν δύο συζυγές - η πρώτη και η δεύτερη. Η πρώτη σύζευξη περιλαμβάνει όλα τα ρήματα που τελειώνουν σε ένα infinitive με -et, -at, -oh, -t, -yat, καθώς και μερικά ρήματα - εξαιρέσεις. Η δεύτερη σύζευξη είναι το μεγαλύτερο μέρος των ρημάτων na-iit, καθώς και μερικά ρήματα - εξαιρέσεις στα -at, -yat και -et.
Συμβουλή 6: Ποια είναι η μεταβατικότητα του ρήματοςΌλα τα ρητά στα ρωσικά χαρακτηρίζονται απόάποψη μιας τέτοιας λεξικο-γραμματικής κατηγορίας ως μεταβατικότητα. Η μεταβατικότητα / αδιπαρατότητα χαρακτηρίζει τη λεκτική ενέργεια σε σχέση με το αντικείμενο.

Ποια είναι η μεταβατικότητα του ρήματοςΜεταβατικά και μη μεταβατικά ρήματα

Τα ρωσικά ρήματα χωρίζονται σε 2 μεγάλους σημασιολογικούς τύπους:

1) που υποδηλώνει μια ενέργεια που αλλάζει σε ένα αντικείμενο και το αλλάζει.

2) που δηλώνει μια ενέργεια που είναι αυτοδύναμη και δεν περνά σε ένα αντικείμενο.

Ο πρώτος τύπος περιλαμβάνει τα ρήματα της δημιουργίας, της καταστροφής, πολλά ρήματα λόγου και σκέψης, για παράδειγμα: η οικοδόμηση, η ανάπτυξη, η εκπαίδευση, σπάσει, να σπάσει, να καταστρέψει? ας πούμε, σκέφτονται, αισθάνονται.

Ο δεύτερος τύπος συνδυάζει ρήματα που εκφράζουν μια συγκεκριμένη κατάσταση. Παραδείγματα: ξαπλωμένος, καθιστός, ύπνος, συναίσθημα.

Παρόμοια σημασιολογία των ρήμων γίνεται στην περιοχή μορφής χρησιμοποιώντας την κατηγορία της μεταβατικότητας.

Τα ρήματα που υποδηλώνουν μια ενέργεια που περνά σε ένα αντικείμενο και σε συνδυασμό με μια μορφή κατηγορίας χωρίς πρόθεση, ονομάζονται μεταβατικά.

Τα ρήματα που είναι ανίκανα να υποδηλώσουν μια ενέργεια που περνά σε ένα αντικείμενο και τα οποία δεν συνδυάζονται με την αιτιώδη περίπτωση χωρίς πρόθεση είναι αδιόρθωτα.

Παραδείγματα: Η Τατιάνα έγραψε μια επιστολή στον Onegin. Το ρήμα "έγραψε" είναι μεταβατικό.

Γράφει ένδοξα, μεταφράζεται. Τα ρήματα "γράφουν", "μεταφράζουν", δηλώνοντας την ικανότητα σε κάποια ενέργεια, είναι απεριόριστα.

Η μεταβατικότητα είναι μια κατηγορία λεξικο-γραμματικής, επομένως η κατηγορία καθορίζεται αυστηρά από επίσημα χαρακτηριστικά και όχι από το πλαίσιο.

Στο κεντρικό τμήμα των μεταβατικών ρημάτων υπάρχουν ρήματα με άρνηση, σε συνδυασμό με την γενική περίπτωση, για παράδειγμα: να μην αγαπάμε τη λογοτεχνία.

Ένθετα-μεταβατικά ρήματα

Επίσης, διακρίνονται έμμεσα μεταβατικά ρήματα, τα οποία μπορούν να συνδυαστούν με το αντικείμενο που δεν υπάρχει στις γενικές ή κατηγορουστικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα: η διαχείριση του κράτους.

Το κριτήριο για τη διάκριση των μεταβατικών ρημάτων είναι η ικανότητά τους να μετατραπούν σε παθητικές συμμετοχές. Παραδείγματα: να οικοδομήσουμε ένα σπίτι - ένα χτισμένο σπίτι, το πόσιμο νερό - drenching το νερό.