Οι Μάγισσες του Γκόγκολ

Οι Μάγισσες του Γκόγκολ


Μεταξύ των χαρακτήρων που κατοικούν στα πρώτα έργαΝικολάι Vasilyevich Gogol, ένα εξαιρετικό μέρος δίνεται σε μάγισσες. Και ο καθένας δεν έχει μόνο μια τελείως ξεχωριστή εμφάνιση, αλλά και τον δικό του χαρακτήρα και τρόπο ζωής.Οι Μάγισσες του Γκόγκολ


Για πρώτη φορά εμφανίζεται η εικόνα μάγισσας στο Γκόγκολαπό τις πιο τρομερές ιστορίες του κύκλου "Βραδιές σε ένα αγρόκτημα κοντά στη Ντικάνκα" - "Το βράδυ την παραμονή του Ιβάν Κουπάλα". Η παλιά μάγισσα, που εμφανίζεται στη νύχτα κολύμβησης, μοιάζει περισσότερο με τη Μπάμπα Γιάγκα. Το τσαλακωμένο πρόσωπο της μοιάζει με ψημένο μήλο και το σώμα της είναι λυγισμένο σε τόξο. Επιπλέον, έχει τα χαρακτηριστικά ενός λυκάνθρωπου και ενός γκουλ. Τρέχει σε μια δασική πύλη με τη μορφή ενός μεγάλου μαύρου σκύλου, μετά μετατρέπεται σε γάτα και μόνο αφού η κραυγή του φίλου της Basavryuk παίρνει την εμφάνιση μιας άσχημης γριάρης. Οι πράξεις της Witch τρομοκρατούνται με τη σκληρότητα τους: πρώτα είναι κορεσμένη με το αίμα της ατυχούς μικρής Ίας και στη συνέχεια στερεί τη ζωή του Πέτρου, πρωταγωνιστή της ιστορίας.

Μάγισσα από μια άλλη ιστορία του κύκλου - "Μάιος το βράδυ,ή Drowned Woman "- μια τυπική κακή μητέρα του βράχου των λαϊκών παραμυθιών. Η ξανθιά ομορφιά Ruddy παντρεύεται έναν πλούσιο εκατόνταρχο και, μετατρέποντας σε μια μαύρη γάτα με σιδερένια νύχια, προσπαθεί να καταπνίξει τη νεαρή γοητευτική της κόρη. Όταν η ιδέα αποτύχει, η μάγισσα εξαπατά το σύζυγό της για να οδηγήσει την κόρη της από το σπίτι, ωθώντας την έτσι στην αυτοκτονία.

Ίσως οι ομορφότερες από τις μάγισσες του Γκόγκολ -Σολόχα από την περίφημη «νύχτα πριν από τα Χριστούγεννα». Όπως αρμόζει σε μια σέβεται τον εαυτό μάγισσα που φέρουν σε ένα σκουπόξυλο τη νύχτα και δημιουργεί μια ποικιλία βρώμικα κόλπα: παίρνει το σχήμα των ζώων, τρομάζουν τις γυναίκες του χωριού, κλέβει το γάλα από τις αγελάδες, ακόμα και κλέβουν από τα αστέρια του ουρανού τη νύχτα των Χριστουγέννων. Ωστόσο, ο κύριος στόχος είναι να Σολόχα άλλα. Σαράντα χρόνια από την ομορφιά μαγεύει όλους τους τοπικούς Κοζάκοι από μια πλούσια χήρα Chuba στο κεφάλι.

Έχοντας ολοκληρώσει "Βραδιές σε ένα αγρόκτημα κοντά στη Ντικάνκα", το Γκόγκολεπιστρέφει στο θέμα του κακού πνεύματος στην ιστορία "Viy", η οποία εισήλθε στον επόμενο κύκλο του - "Mirgorod". Ήταν εδώ που ο συγγραφέας κατόρθωσε να δημιουργήσει την πιο πολύπλευρη και απειλητική εικόνα μάγισσας. Μια όμορφη νεαρή pannochka με μακριά βλεφαρίδες και ένα πολυτελές πλεξούδα μετατρέπεται σε μια άσχημη γριά, στη συνέχεια σε ένα τεράστιο σκυλί, πίνει ανθρώπινο αίμα και καταστρέφει παράλογα ζευγάρια. Δεν ηρεμεί μετά το θάνατο, ανεβαίνει από το φέρετρο και καλεί όλα τα κακά πνεύματα που είναι εξοικειωμένα με αυτήν, για να πάρουν εκδίκηση στον άγρυπνο ένοχο του θανάτου της, Homa Brutus.

Υπάρχει μια έκδοση που ο μεγάλος συγγραφέαςφοβόταν τις γυναίκες, αν και δεν ήταν αδιάφορη για την ομορφιά τους. Ίσως γι 'αυτό συχνά τους απεικόνιζε σε εικόνες ύπουλων, σκληρών και ταυτόχρονα γοητευτικών μάγιστων.