Όταν γιορτάζει την Παρασκευή την Παρασκευή

Όταν γιορτάζει την Παρασκευή την Παρασκευή


10 Νοεμβρίου (28 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το παλιό στυλ) σηματοδοτεί την ημέρα του Αγίου Μάρτυρα Παρασκευά Πυατρίτσα. Παρασκευά εικόνα στο μυαλό των Σλάβων συγχωνεύθηκε με την εικόνα μιας γυναίκας και είχε τα χαρακτηριστικά της Θεοτόκου.Όταν γιορτάζει την Παρασκευή την Παρασκευή


Η Αγία Παρασκευή (μετάφραση από τα Ελληνικά"Παρασκευή") έζησε τον 3ο αιώνα. και αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή της στην υπηρεσία του Θεού, δίνοντάς της την αγαμία της. Οι παγανιστές την κατέλαβαν και τον οδήγησαν στον άρχοντα Αία. Η Παρασκευή υπέστη μεγάλες ταλαιπωρίες: βασανίστηκε με σιδερένια καρφιά και στη συνέχεια όλα τα τραύματα ρίχτηκαν στη φυλακή. Ο Θεός βοήθησε την Παρασκευή να θεραπευθεί, αλλά οι εκτελεστές έκοψαν το κεφάλι της.

Την ημέρα αυτή προσευχηθήκαμε για την ευτυχία κάθε γυναίκας. Η Παρασκευή θεωρήθηκε προστάτιδα εγκύων γυναικών. Η Παρασκευά θεωρήθηκε επίσης προστάτιδα βοοειδών, προσευχήθηκε από το θάνατο της αγελάδας και έφερε καρπούς στην εκκλησία.

Το όνομα της Παρασκευής συνδέθηκε με τη γη. Θεωρήθηκε ότι ήταν αμαρτία να διαταραχθεί η γη εκείνη την ημέρα. Σε πηγές με καθαρό νερό πηγής, την οποία ονόμασαν Παρασκευή, οι γυναίκες έριξαν χρήματα, κεντήματα (νήματα, μαλλί).

Από τον 14ο αιώνα. οι Σλάβοι εμφανίστηκαν γλυπτικές εικόνες της Παρασκευής. Εκπροσωπήθηκε ως γυναίκα των αγροτών σε πανεβά και παπούτσια ή σε ανατολίτικη στολή.

Εικόνες Παρασκευά τοποθετείται στο σταυροδρόμι, γι 'αυτό συχνά αποκαλείται το παρεκκλήσι των δρόμων Pyatnitsky.

Παρασκευά λατρευόταν σαν αυτή που οργανώνει γάμους. Την ημέρα αυτή, το ζευγάρι πραγματοποίησε την τελετή απαραίτητα κεράσματα σε-δικαίου και η μητέρα-σε-ζελέ και το βούτυρο.

Η Paraskeva θεωρήθηκε επίσης η προστάτιδα του εμπορίου. Γνωστά είναι τα παζάρια της Παρασκευής, τα οποία πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη ή την Παρασκευή.