Συμβουλή 1: Τι διακρίνει τις γοργόνες από τις παρθένες θάλασσες

Συμβουλή 1: Τι διακρίνει τις γοργόνες από τις παρθένες θάλασσες


Η ιδέα των γοργόνων σχηματίζεται από πολλούςχάρη στο όμορφο και τραγικό παραμύθι του Andersen "Η Μικρή Γοργόνα". Η ηρωίδα της έχει μια ουρά ψαριών αντί για τα πόδια, και για να δεχτεί ένα ανθρώπινο πρόσωπο, πρέπει να δώσει τη θαυμάσια φωνή της στη μάγισσα της θάλασσας. Εν τω μεταξύ, στη σλαβική μυθολογία υπάρχουν αρκετά διαφορετικές γοργόνες.Κωνσταντίν Βασιλιέφ. "Η Γοργόνα"


Οι πραγματικές γοργόνες ζουν σε γλυκό νερό, στη θάλασσα -αυτό είναι ο βιότοπος των θαλάσσιων παρθένων. Ότι είναι προικισμένοι με ουρά ψαριού, γοργόνες έχουν τις ίδιες - συνηθισμένη ανθρώπινη πόδια, γιατί από τη στιγμή που ήταν όλα τα γήινα κορίτσια και περπάτησε τη γη. Όμορφη νεαρή ερωμένη του Γκόγκολ «Μαΐου Νύχτα, ή το Πλημμύρα» πεθαίνουν από υπαιτιότητα του ενός κακού θετή μητέρα, η μάγισσα γίνεται η γυναίκα αρχηγός φυλής της γοργόνες. Γκόγκολ τους περιγράφει ως το χλωμό και όμορφα κορίτσια με μακριά λευκά πουκάμισα, των οποίων διαφανή σώματα σαν να φωτίζεται από μέσα. Τη νύχτα χορεύουν και χορεύουν στην παραλία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι γοργόνες γίνονται πολύ μακριάόχι όλοι οι πνιγμένοι άνθρωποι, αλλά μόνο μερικοί από αυτούς. Πρώτα απ 'όλα, εκείνοι που, όπως και η pantochka του Gogol, εθελοντικά έσπευσαν στο νερό. Στη συνέχεια - τα κορίτσια που πνίγηκαν, κολύμπησαν χωρίς σταυρό στο σώμα, καθώς και νεκρά νεκρωμένα νεογέννητα κορίτσια. Μερικές φορές οι γοργόνες γίνονται νέοι φίλοι: θα δουν μια κοπέλα που έπρεπε να πάει μόνο στο δάσος, να γυρίσει γύρω της σε ένα χορό και να την σύρει.

Σε αντίθεση με τις παρθένες θάλασσες, που, αν πιστεύετεAndersen, ζουν 300 χρόνια, η ηλικία των γοργόνων γλυκού νερού είναι σύντομη. Έχουν απελευθερωθεί μόνο για 7 χρόνια και με κάθε παρελθόν έτος γίνονται πιο ζεστές και πιο διαφανείς έως ότου διαλύονται εντελώς στο νερό. Ωστόσο, δεν πρέπει να γλιτώσουν: οι γοργόνες είναι πονηρές και πολύ επικίνδυνες. Κάθε ταξιδιώτης που τους γνώρισε κατά τη διάρκεια του δάσους περπατά κάτω από το φεγγάρι, γαργαλάω ή zakrugat σε χορό μέχρι θανάτου.

Μία από τις αγαπημένες δραστηριότητες των γοργόνων είναι η ταλάντευσηκλαδιά δέντρων, ειδικά στα εύκαμπτα κλαδιά μιας ιτιάς που κλαίει. Στα κλαδιά κάθεται μια γοργόνα από το περίφημο πρόλογο στο ποίημα του Πούσκιν "Ruslan και Lyudmila". Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι πολυάριθμοι καλλιτέχνες που συνηθίζουν να το απεικονίζουν με τη μορφή ενός κοριτσιού της θάλασσας με μια ουρά ψαριών είναι λάθος.Συμβουλή 2: Ποιοι είναι γοργόνες και σειρήνες


Στον κόσμο για πολύ καιρό υπάρχουν πολλοί μύθοι καιθρύλους για τις γοργόνες και τις σειρήνες, τις οποίες οι ναυτικοί συναντήθηκαν στα μακρινά ταξίδια τους. Αυτά τα όντα προικισμένα με μαγικές δυνάμεις των αρνητικών ιδιότητες, κατατάσσεται ως η απαγωγή των ναυτικών και προσελκύουν τα πλοία πάνω στους υφάλους, όπου αναμένεται επικείμενου θανάτου. Έτσι, ποιοι λένε οι γοργόνες και οι σειρήνες, είναι πραγματικά αυτά τα μυθικά πλάσματα;Ποιοι είναι γοργόνες και σειρήνες


Τα μυστικά των βάθη της θάλασσας

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι γνωρίζουν τις ιστορίες γιαμισές γυναίκες-μισό-ψάρια, που ζουν στις θάλασσες και τους ωκεανούς. Αυτά τα πονηρά πλάσματα παρασύρουν τους ναυτικούς με την ομορφιά τους και το μαγικό τραγούδι τους στο βυθό, στερούν τους λόγους και τη ζωή. Ακόμη και οι αρχαίοι ιστορικοί και φυσιοδίφες σκέφτονταν την πιθανότητα ύπαρξης γοργόνων και σειρήνων - ήταν μύθος ή μικρός αλλά λογικός κλάδος της εξέλιξης; Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το δίκτυο των ναυτικών έφερε μερικές φορές παράξενα πλάσματα με γυμνό δέρμα, επίπεδη ουρά και μικρά, κοντό, πτερύγια που μοιάζουν με τα χέρια.
Για πρώτη φορά, γοητευτικές γοργόνες και σειρήνες αναφέρθηκαν στα χρονικά της αρχαίας Βαβυλώνας, η οποία περιγράφει επίσης τα νεκρά - την αρσενική εκδοχή της γοργόνιας.
Οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι λατρεύουν τους ισχυρούςο θεός του ήλιου Oannes, ο οποίος ήταν μισός ψαρός. Στα τριάντα, οι Γάλλοι ερευνητές της Δυτικής Αφρικής ανακάλυψαν στο έδαφός της την παλαιότερη φυλή - Dogon. Οι Δογωνοί συνέλαβαν να ζουν για αρκετές χιλιάδες χρόνια σε απόλυτη απομόνωση από τον πολιτισμό, ενώ διαθέτουν εκπληκτικά ακριβείς γνώσεις αστρονομίας. Οι ιερείς του Dogon ισχυρίστηκαν ότι τους είχαν δοθεί αυτές οι γνώσεις από τα αμφίβια του διαστήματος, ένας από τους οποίους ήταν ο Oannes.

Θρύλοι γοργόνων και σειρήνων

Οι βραχώδεις ακτές της Σκοτίας έχουν ένα μικρόνησί. Είναι πλήρως καλυμμένο με μικρά βότσαλα χρώματος γκρίζου-πράσινου, τα οποία οι ντόπιοι αποκαλούν «γοργόνα δάκρυα». Σύμφωνα με το μύθο, μια γοργόνα ερωτεύτηκε έναν νεαρό μοναχό από το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη. Ο μοναχός δίδαξε τις προσευχές της και οι εραστές άρχισαν να προσεύχονται στον θεό για την ψυχή για την γοργόνα, ώστε να μπορέσει να φύγει από τη θάλασσα και να γίνει άνθρωπος. Ωστόσο, ο Θεός δεν απάντησε στις προσευχές τους και η γοργόνα έπρεπε να επιστρέψει στη θάλασσα, από όπου επέστρεψε περιοδικά, θρηνούμε την αγάπη της στο νησί.
Στο φόντο των μύθων για τις γοργόνες, αυτός ο μύθος του 16ου αιώνα είναι μοναδικός - πράγματι, σε αντίθεση με τις ιστορίες αιματοχυτικών θαλάσσιων ομορφιών, μιλάει για αγάπη.
Σχεδόν όλοι οι θρύλοι και παραβολές των σειρήνων και τωνγοργόνα παρουσιάζονται πονηρό σαγηνευτική πλάσματα που συντάσσεται από την επιθυμία να προσελκύσουν σε δίκτυα πιο ναύτες τους και να καταστρέψει την ψυχή τους. Οι ναυτικοί αισθάνθηκε κακό σημάδι, ακόμη και μια γοργόνα, μια αναλαμπή στον ορίζοντα - πίστευαν ότι μετά το πλοίο τους αναγκαστικά καταδικασμένη να συντριβή. Σε σλαβική λαογραφία γοργόνες που ονομάζεται ψυχή κορίτσια που πνίγηκε από απλήρωτη αγάπη και αρχίζει να παίρνει εκδίκηση μετά τον θάνατο όλων των ανθρώπων, δελεάζοντας τους στο ποτάμι.